Публикувана на 3 Февруари, 2024 от екипа на genzona.bg

Обувките са важна част от нашето ежедневие и често биват излагани на различни замърсявания. Поддържането на обувките ни чисти може да бъде предизвикателство, особено когато става въпрос за тяхното изпиране. Ако влажната кърпа не помага на обувките ни и спрейовете не премахват миризмата от потта, то тогава пералнята ни идва на помощ! Всеки от нас е наясно, че съвременните перални машини имат режим за пране на обувки, но винаги сме били предпазливи, щом стане въпрос за този вид почистване. И затова е добре да знаем кои обувки могат да се перат в пералня и кои не бива в никакъв случай. В тази статия ще разгледаме какви обувки могат да се перат в пералня и какви са най-добрите практики за тяхното почистване.

Как да разберем кои обувки могат да се перат в пералня?

Преди да решим да изперем обувките си в пералнята, трябва да се уверим, че те са подходящи за този вид почистване. Технологията и материалите, използвани за производството на обувките, определят дали те са подходящи за перално пране. Меките обувки, като текстилни кецове, маратонки или всякакви видове платнени обувки, обикновено могат да се изпират в пералнята. Въпреки това, обувките от кожа, лак или деликатни материали обикновено не са подходящи за перално пране и изискват друг тип специално почистване. Също така не трябва да експериментираме и с есенно-зимни обувки, чиято кожа и пух биха могли  значително да се повредят при изпиране.

Подготовка на обувките за прането им в пералнята

Преди да започнем процеса на пране на обувките, е важно да ги подготвим правилно за това. Първо, трябва да извадим връзките и стелките, от обувките. Също така, да почистим грубо замърсяванията или мръсотиите от подметките на обувките, използвайки мека четка или кърпа. Също така трябва да изтръскаме обувките от всякакви излишни камъчета или пясък във вътрешността им. Добре е да затворим и циповете, за да предотвратим повреди по време на прането им в пералнята. Също така, добре идея е да поставим обувките в  специални мрежести торбички, които да ги предпазят по време на цикъла на пране.

Как преминава самият процес на пране?

Ако нашата перална машина няма специална програма за обувки, можем да изберем минималния режим (за 30 минути или дори 15). Температурата не трябва да е по-висока от 30°C, за да не се деформират обувките по време на прането. Не се препоръчва да перем повече от два чифта обувки, тъй като стените на барабана в машината могат да се повредят или деформират. Когато перем бели маратонки, можем да добавим допълнително белина и избелващ прах. 

Сушене и поддръжка на обувките след прането

След като обувките са били изпрани в пералнята,  важно  е да ги изсушим  правилно. Никога не бива да изсушаваме обувките в сушилнята, тъй като това може да доведе до деформация или повреда на материала, от който са направени обувките. Вместо това, добре е да изсушим обувките на стайна температура, като ги позиционираме на подходящо за целта проветриво място. Добре е стриктно да следваме специфичните указания за поддръжка на обувките, за да си гарантираме, че те ще запазят своя външен вид и удобство за по-дълго време.


Доставка до 3 работни дни Доставка до 3 работни дни
Връщане на стоките до 14 дни Връщане на стоките до 14 дни
Нови промоции всеки ден Нови промоции всеки ден

БЮЛЕТИН

ВЗЕМЕТЕ -15% ОТСТЪПКА ЗА ПОКУПКИ

Запишете се за известия за нови модели и промоции

Сайтът използва бисквитки. С продължаване на използването му Вие се съгласявате с използването им.

Съгласен съм