Публикувана на 2 January, 2024 от екипа на genzona.bg

Всеки вид обувка има своите специфични нужди и изисквания, когато става въпрос за поддръжка. Грижата за обувките не е просто ежедневна рутина, тя представлява инвестиция в тяхната дълготрайност и външен вид. В тази статия ще разгледаме как да се грижим за обувките си в зависимост от материала, от който са изработени.

Кожени обувки

Кожата е доста деликатен материал, който лесно може да бъде повреден. Кожените обувки изискват специално внимание, внимателно носене и правилна грижа. Трябва да се почистват със специални продукти и мека гъба. Препоръчително е да премахнем петната в същия ден, в който са се появили по обувките, изработени от кожа. За целта можем да използваме обикновена топла вода и памучна кърпа. Важно е да не позволяваме кожените обувки да се намокрят, тъй като водата може да повлияе негативно на състоянието им. След почистване на обувките от мръсотия, те трябва да бъдат изсушени, при стайна температура, далеч от нагревателни уреди.  Не бива да забравяме и използването на боя за обувки, която е необходима, за да запазим външния вид на обувките си. Не не бива да я прилагаме непосредствено преди да излезем навън, тъй като боята няма да има достатъчно време да се абсорбира в кожата.   Препоръчително е да съхраняваме кожените обувки в картонена кутия. За да предотвратим деформацията им можем да използваме следната хитрина - да поставим смачкана хартия  вътре в обувките.      

Лачени обувки

Ако искаме да удължите живота на лачените си обувки, трябва да запомним, че те са предназначени изключително за специални поводи, а не за ежедневно носене. Следователно, те изискват правилна грижа. Не се препоръчва да насим лачени обувки, ако времето навън е прекалено студено или твърде горещо. В този случай, лакът може да се напука, да загуби блясъка си и дори да се отлепи. За да се грижим за лачени обувки, добре е да използваме само специални продукти, които ще предпазят материала от пукнатини, сухота и ще му придадат блясък. За да почистим повърхността им от мръсотия, добре е да използваме мека кърпа или салфетка, но в никакъв случай четка, защото тя би могла  да повреди лака. След отстраняване на мръсотията, трябва да изсушим обувките си на стайна температура, далеч от източници на топлина. След изсъхване можем да нанесем рициново масло или глицерин върху повърхността на обувките и накрая да ги полираме, минавайки ги отгоре с мека кърпа.      

Обувки от набук или велур

Обувки от набук или велур са много капризни и следователно изискват внимателна грижа. За да им осигурим дълъг живот, първата стъпка след покупката е да ги предпазим от мръсотия, влага и петна. Това може да стане с помощта на водоотблъскващ спрей и мека четка. Необходимо е да избършем обувките със суха четка и да ги напръскаме равномерно със спрея. Материалът трябва да стане леко влажен, след което да изсъхне за 12 часа. Благодарение на тази процедура обувките от велур ще придобият защитен слой от всякакви замърсявания. Ако въпреки всичко, те се замърсят, можем да ги почистим със специална четка или памучна кърпа.  Трябва да се отбележи, че обувките от велур или набук са предназначени за носене в сухо време. 


Доставка до 3 работни дни Доставка до 3 работни дни
Връщане на стоките до 14 дни Връщане на стоките до 14 дни
Нови промоции всеки ден Нови промоции всеки ден

БЮЛЕТИН

ВЗЕМЕТЕ -15% ОТСТЪПКА ЗА ПОКУПКИ

Запишете се за известия за нови модели и промоции

Сайта използва бисквитки!

ОК